Zonnebril kopen: waaraan herkent u een goede zonnebril?

De zomer is begonnen, wat betekent dat een groot gedeelte van de Nederlanders de zon opzoekt en natuurlijk hun zonnebril. Nederland heeft al een aantal mooie zonnige dagen achter de rug en we hopen op nog een heleboel zomerse dagen. Hiervoor hoeft een dure zonnebril voor de zonnige dagen niet per se de beste keuze te zijn. Hieronder geven wij advies waarop je moet letten bij het kiezen van een zonnebril.


 

Zonnebril met UV-bescherming

Onzichtbare UV-stralen kunnen ontstekingen in het bindweefsel en/of blijvende schade in het hoornvlies van je ogen veroorzaken. Tegenwoordig bieden de meeste zonnebrillen honderd procent UV-bescherming. Deze hoge bescherming zorgt ervoor dat jouw ogen worden beschermd tegen onder meer verblindingen. Controleer altijd of de zonnebril over een UV-400 sticker beschikt, dit betekent dat de bril vrijwel alle UV-straling tegenhoudt.

 UV-bescherming zonnebrillenZonnebril tegen zonnestralen
 

Ga niet voor kleurenglazen, maar voor CE3 of 4

Gekleurde zonnebrilglazen hebben weinig invloed op de bescherming tegen UV-straling. De donkerste glazen bieden niet automatisch de beste bescherming, maar de lichtste glazen kun je het beste wel vermijden. Een bril met een CE-markering 0 tot 2 kun je dus beter links laten liggen. Zonnebrillen met een CE3 markering biedt volgens het Oogfonds de beste bescherming. Een zonnebril met een CE4 markering biedt een hele hoge bescherming, deze brillen zijn ook zeer geschikt voor water- en/of wintersporters.
 

Brilgrootte

Een zonnebril moet natuurlijk goed passen. Belangrijk is dat de bril groot genoeg is voor uw gezicht. Lichtval moeten geen kans krijgen om langs de boven-, onder- en zijkanten van uw montuur uw ogen aan te tasten. Onze optiek helpt jou graag met het vinden van een goed afgemeten zonnebril.

 Zonnebril grootte

Glas of plastic

Mineraal glas (brillenglazen van glas) biedt veel bescherming op het gebied van krassen. Dit type glas is echter minder geschikt voor de sportievelingen onder ons. Kunststof brillenglazen (organische brillenglazen) zijn namelijk het meest geschikt voor sporters. Het materiaal is breekbestendig en ook zeker geschikt voor kinderen. Deze zonnebrillen zijn lichter en comfortabeler in vergelijking met de brillen met mineraal glas.

Kinderzonnebril van plastic

Naar het overzicht