8 dingen die als (contact)lenzendrager niet moet doen

Nederland telt ongeveer één miljoen brildragers of dragers van contactlenzen. Het aantal mensen die een bril of contactlenzen heeft steeg de afgelopen tien jaar met vier procent. Oogontstekingen komen steeds vaker voor bij de jongere generatie. In veel gevallen komt dit vanwege slordigheid in opbergen en reinigen. Hieronder hebben 8 don’ts beschreven voor jouw als lenzendrager.

1. Contactlenzen reinigen met kraanwater

Een veelvoorkomende oorzaak van ooginfecties is het niet goed reinigen van lenzen. Lenzen die gereinigd worden met kraanwater kunnen aangetast worden door het kalk en bacteriën uit het water. Ook het gebruik van eigen speeksel om jouw lenzen vochtig te maken wordt afgeraden. Vakantiegangers die naar het buitenland gaan worden geadviseerd om het lenzendoosje ook af te spoelen met vloeistof. Speciale lenzenvloeistof om lenzen te reinigen is dan ook een grote aanrader.

2. Het hergebruiken van lenzenvloeistoffen

Hergebruiken van lensvloeistof leidt tot een verlies van de ontsmettende werking. Het is verstandig om elke keer wanneer u uw lenzen reinigt ook schone vloeistof te gebruiken. Bijvullen van vloeistof in het bewaardoosje wordt hierdoor ook niet geadviseerd.

3. Vergeten handen te wassen

Wanneer je de contactlenzen in- of uit doet, is het essentieel om je handen met zeep te wassen en ze af te drogen met een schone handdoek. De bacteriën maken hierdoor geen kans om jouw lenzen aan te tasten.

Handen wassen contactlenzen

4. Rode of geïrriteerde ogen

De vereniging van oogartsen (NOG) adviseert om geen contactlenzen in te doen wanneer je rode of geïrriteerde ogen hebt. De oorzaak kan namelijk liggen bij uw lenzen. Raadpleeg jouw opticien voor een oogtest.

5. Föhnen en sprayen

Het is verstandig om je contactlenzen niet bloot te leggen aan haarsprays, deodoranten (cosmetica) of hitte. Wanneer uw contactlenzen zijn beschadigd, kun je het beste de lenzen vervangen.

6. Lenzen niet afgeven aan een ander

De vraag of iemand jouw bril eens op mag is je vast wel eens gesteld. Dit levert weinig schade op (tenzij deze persoon de bril laten vallen natuurlijk). Bij contactlenzen is dit niet het geval, want je weet niet wat voor bacteriën iemand anders in zijn of haar ogen meedraagt.

ContactlenzenContactlenzen

7. Slapen met contactlenzen

Niet alle contactlenzen zijn geschikt om ermee te slapen. Het hoornvlies krijgt in de nacht bij het dragen van contactlezen niet genoeg zuurstof en traanvocht binnen. Er zijn speciale 24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen) waarmee je met lenzen in kunt slapen. Vraag voor de mogelijkheden onze medewerkers om advies.

8. Zwemmen met lenzen is een no-go

Ben je van plan om komende zomer te gaan zwemmen? Het zwemwater bevat vele bacteriën en/of chloor die jouw contactlenzen kunnen beschadigen. Geadviseerd wordt om zonder lenzen te gaan zwemmen of daglenzen te gebruiken. Deze daglenzen kun je na het zwemmen weggooien.

Zwemmen met contactlenzen

Heb je wel eens een of meer van de bovenstaande situaties meegemaakt? Boonstra Brillen en Contactlenzen is gespecialiseerd in contactlenzen en beschikt over de beste lenzenvloeistof. Wij adviseren je dan ook graag bij vragen over lenzen of bovenstaande situaties.

Naar het overzicht