Contactlenzen zijn een onmisbaar hulpmiddel geworden voor miljoenen mensen over de hele wereld. Maar weinigen weten dat het concept van contactlenzen teruggaat tot eeuwen geleden. In dit blogartikel duiken we in de fascinerende geschiedenis van contactlenzen en verkennen we de opmerkelijke innovaties die deze kleine, maar levensveranderende zichtoplossing hebben ondergaan.
De oorsprong van contactlenzen kan worden herleid tot het jaar 1508, toen Leonardo da Vinci de eerste gedocumenteerde schetsen maakte van wat leek op een rudimentaire vorm van een contactlens. Echter, het duurde nog eeuwen voordat de eerste daadwerkelijke poging tot het maken van een draagbare lens werd ondernomen. In 1827 ontwikkelde de Franse astronoom Sir John Herschel een lens die op het oppervlak van het oog werd geplaatst, maar deze poging bleek oncomfortabel en onpraktisch.
De doorbraak kwam in 1887 toen de Duitse oogarts Dr. Adolf Gaston Eugen Fick de eerste succesvolle draagbare contactlens ontwikkelde. Zijn contactlens was gemaakt van glas en hoewel het een stap voorwaarts was, was deze lens nog steeds ongemakkelijk om te dragen en veroorzaakte het geïrriteerde ogen.
In de daaropvolgende decennia werd er geëxperimenteerd met verschillende materialen, waaronder plastic. Het was in 1939 dat Tsjechische chemicus Otto Wichterle de eerste zachte contactlens van hydrogel ontwikkelde. Dit baanbrekende ontwerp bood meer comfort en een betere pasvorm, waardoor het gebruik van contactlenzen gestaag toenam.
De jaren 70 en 80 brachten verdere innovaties met zich mee, zoals de introductie van harde lenzen, die zuurstofdoorlaatbaarheid verbeterden en het risico op ooginfecties verminderden. De volgende grote sprong voorwaarts kwam met de introductie van torische lenzen in de jaren 80, waardoor mensen met astigmatisme ook van contactlenzen konden profiteren.
De echte revolutie in de contactlensindustrie vond plaats aan het einde van de jaren 90 en het begin van de 21e eeuw met de opkomst van siliconen hydrogel lenzen. Deze soorten contactlenzen boden een nog hogere zuurstofdoorlaatbaarheid, waardoor de ogen gezonder en comfortabeler bleven, zelfs bij langdurig dragen. Bovendien verminderden siliconen hydrogel lenzen het risico op complicaties, zoals het droge ogen syndroom.
In de afgelopen jaren heeft de technologie niet stilgestaan. We hebben de opkomst gezien van multifocale en bifocale contactlenzen die presbyopie corrigeren, waardoor mensen geen bril meer nodig hebben. Bovendien hebben innovaties in materiaaltechnologie en lensontwerp geleid tot nog meer gepersonaliseerde opties voor lensdragers.
Met de voortdurende vooruitgang in wetenschap en technologie kunnen we als opticien in Apeldoorn alleen maar verwachten dat contactlenzen in de toekomst nog comfortabeler en meer gepersonaliseerd zullen worden. Wij verheugen ons op welke nieuwe ontwikkelingen ons nog te wachten staan, terwijl we blijven streven naar een beter zicht en een betere levenskwaliteit.
Ben je zoek naar goede contactlenzen? Bij Boonstra Brillen & Contactlenzen hebben wij een groot assortiment contactlenzen: van dag-, week-, maand- tot multifocale lenzen. Of is het tijd voor een lenscontrole? Maak dan een afspraak en ontvang deskundig advies van onze contactlensspecialist.