Welke oogweetjes zijn waar en welke niet? Je hebt vast wel eens gehoord dat je van te veel kijken naar beeldschermen vierkante ogen kunt krijgt. Na het lezen van deze blog weet je welke uitspraken je wel of niet moet gaan geloven.
Dit is een fabel. Je ogen wennen aan het dragen van lenzen of een bril maar het dragen ervan zorgt er niet voor dat je ogen sneller achteruitgaan. Ogen bepalen zelf hoe snel ze verslechteren; daar heeft het dragen van een bril of lenzen wel effect op. Het dragen van een bril zorgt er juist voor dat ogen niet sneller teruglopen. Merk jij dat je ogen de laatste tijd afnemen? Bezoek onze optiek en laat je ogen meten door één van onze deskundigen.
Dit is opnieuw een fabel. Het is vroeger vast wel eens tegen je gezegd toen je probeerde scheel keek: ‘Pas maar op, anders blijven je ogen zo staan’. Deze bewering is niet juist, omdat scheel kijken veroorzaakt wordt door een afwijking in de coördinatie van de oogspieren. Scheelzien, ook wel strabismus genoemd, is een oogafwijking waardoor je ogen niet kunnen focussen op één punt.
Dit is waar. Iemand die een leugen heeft verteld, knippert inderdaad vaker met zijn of haar ogen. Tijdens het liegen knipperen ogen juist minder vaak. Dit komt waarschijnlijk omdat liegen veel concentratie vergt. Na het vertellen van de leugen knippert diegene tot wel acht keer vaker met de ogen. Oogcontact is dan ook iets dat leugenaars graag willen vermijden om niet op te vallen.
Dit is een fabel. Deze bewering is eigenlijk meer bedoeld om te waarschuwen voor veel televisiekijken. We worden dagelijks overspoeld met een grote hoeveelheid beeldschermen, maar vierkante ogen kun je er gelukkig niet van krijgen. Ondanks dat het een fabel is, is de waarschuwing om minder naar schermen te kijken wel nodig: langdurig naar een beeldscherm kijken kan zeker oogschade veroorzaken.
Voor volwassenen kan het op de langdurige termijn weinig kwaad, maar op korte termijn kan het leiden tot droge en branderige ogen. Voor kinderen in de leeftijdscategorie vier tot en met twaalf jarig is langdurig kijken naar beeldschermen het meest schadelijk. Door vaak langdurig te kijken naar een scherm dat dichtbij staat kunnen de ogen in de verkeerde stand groeien. Niet alleen het kijken naar televisie kan hiervoor zorgen, maar ook het kijken naar filmpjes op tablets en mobiele telefoons heeft een negatieve invloed op de ogen. Hierdoor is het belangrijk om kinderen niet te lang achter een scherm zetten maar ze ook buiten te laten spelen.
Dit is zeker een feit. In wortels zit namelijk vitamine A en onze netvlies heeft deze vitamine nodig om het licht om te zetten naar signalen in de hersenen. Bij een tekort aan vitamine A kun je last krijgen van droge ogen en het kan zelfs leiden tot nachtblindheid.
Het eten van wortels zorgt er helaas niet voor dat er wonderen ontstaan. Afwijkingen of aandoeningen aan de ogen kunnen niet worden voorkomen of verholpen door het eten van deze groenten. Naast wortels zit er in asperges, mandarijnen en bloemkool ook veel vitamine A. Staan deze producten ook vaak op jouw boodschappenlijstje?