Ooggezondheid en voeding: wat te eten voor beter zicht?

Ooggezondheid is onlosmakelijk verbonden met goede voeding. Wat we eten heeft niet alleen invloed op ons lichaamsgewicht en hartgezondheid, maar ook direct op onze ogen. In dit artikel bespreken we enkele voedingsmiddelen die essentieel zijn voor het behoud van een goed zicht en algemene ooggezondheid.

1. Wortelen: meer dan een mythe
Het is algemeen bekend dat wortelen goed zijn voor de ogen, en dit is geen fabel. Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, een type vitamine A dat een cruciale rol speelt in het zicht, met name in het functioneren van het netvlies.

wortelen eten goed voor je ogen

2. Bladgroenten: een bron van luteïne en zeaxanthine
Groene, bladrijke groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine. Deze antioxidanten worden geconcentreerd in de macula, een deel van het oog dat verantwoordelijk is voor centraal zicht. Ze helpen bij het filteren van schadelijk blauw licht en kunnen het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie verlagen.

3. Vette vis: Omega-3 voor droge ogen
Omega-3 vetzuren, gevonden in vette vis zoals zalm, tonijn en makreel, zijn essentieel voor de gezondheid van het oog. Ze helpen bij het verminderen van het risico op droge ogen, vooral belangrijk in onze moderne wereld waar schermgebruik overheerst.

vette zalm eten is goed voor je ogen

4. Eieren: een compleet pakket
Eieren zijn een uitstekende bron van zowel luteïne en zeaxanthine als zink. Zink helpt bij het transporteren van vitamine A van de lever naar het netvlies.

5. Noten en zaden: vitamine E

Noten, zaden en peulvruchten, zoals amandelen, walnoten en linzen, zijn rijk aan vitamine E. Deze vitamine speelt een rol in het verminderen van het risico op gevorderde leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Positief effect op ooggezondheid

Een gevarieerd dieet rijk aan deze voedingsmiddelen kan een positieve invloed hebben op uw ooggezondheid. Het is belangrijk om te onthouden dat voeding slechts één aspect is van oogzorg. Regelmatige oogonderzoeken en bescherming tegen UV-licht zijn ook essentieel voor het behouden van goed zicht. Maak eenvoudig online of telefonisch (055 521 2774) een afspraak bij Boonstra Brillen & Contactlenzen voor een uitgebreide oogmeting. Wij helpen u graag met uw zicht!

Naar het overzicht