Tips voor het indoen van je contactlenzen

Ga je voor het eerst contactlenzen dragen? Het dragen van lenzen kan voor sommige mensen erg spannend zijn. Voornamelijk het indoen van lenzen vinden velen lastig of onprettig in het begin, maar je zult merken dat het steeds meer wendt. In onze nieuwe blog vertellen wij jou in vijf stappen hoe je het beste je lenzen kunt indoen.

  1. Was goed je handen

Was allereerst je handen goed met water en zeep voordat je je contactlenzen in gaat doen. Hygiëne is een belangrijke factor bij het dragen van lenzen. Let er dus op dat er geen zeepresten achterblijven, want dit kan prikken in je ogen. Het beste is om je handen af te drogen met een tissue of een schone handdoek.

  1. Leg de contactlens op het topje van je wijsvinger

Leg je lenzendoosje of de verpakking van je contactlenzen plat voor je neer. Maak het open en pak met het topje van je wijsvinger voorzichtig de contactlens. Probeer niet je nagels hierbij te gebruiken.

  1. Doe je ogen wijd open

Vervolgens trek je het onderste ooglid iets omlaag. Dit kan je gemakkelijk doen met je middelvinger van de hand waarmee je de lens in je oog wilt zetten; de hand waarvan op de wijsvinger de contactlens ligt. Met de wijsvinger van de andere hand houd je het bovenste ooglid omhoog. Door de oogleden uit elkaar te trekken voorkom je dat je gaat knipperen.

contactlenzen indoen

  1. Contactlens indoen

Breng je wijsvinger met de contactlens langzaam naar je oog. Blijf met het andere oog goed vooruitkijken in de spiegel. Door voor een spiegel te staan heb je zicht hoe je de contactlens in doet. Je kunt pas knipperen als de contactlens op het oog ligt.

  1. Doe je oog langzaam dicht

Als de contactlens goed op je oog ligt, kun je langzaam je ogen dichtdoen en knipper voorzichtig een aantal keer. Zit je lenzen goed? Dan kan je de andere lens op dezelfde manier indoen. Blijft de contactlens irriteren of zit deze niet lekker? Maak de lens schoon en herhaal de bovenstaande stappen.

Tips bij het indoen van lenzen

Er zijn ook nog een aantal handige tips bij het indoen van je contactlenzen. De eerste tip is om je lenzen in te doen als je al een halfuur wakker bent. Ook is het verstandig om je lenzen vooraf te controleren voordat je ze indoet, bijvoorbeeld dat je de lens niet binnenstebuiten indoet. De laatste tip is om altijd met hetzelfde oog te beginnen. Dit verkleint de kans dat je de verkeerde lens in het verkeerde oog doet.

Laat je ogen wennen aan de lenzen

Je ogen moeten eerst een tijdje wennen aan de lenzen. Draag ze de eerste dag daarom niet langer dan drie uur. Daarna kan je de draagtijd langzaam verhogen met iedere dag één tot twee uur erbij. In de eerste week is het normaal als je afwisselend scherp en wazig ziet. Het zicht stabiliseert zich vanzelf.

Lukt het niet om lenzen in te doen?

Maak dan een afspraak met onze contactlensspecialist die jouw persoonlijk kan begeleiden. Neem gerust contact met ons op of maak online een afspraak. Ook kan je bij ons terecht voor verschillende soorten contactlenzen, zowel harde als zachte lenzen. Wij zien je graag!

Naar het overzicht