Zijn wortels echt goed voor uw ogen?

Iedereen kent ongetwijfeld de uitspraak: “Eet wortels want dat is goed voor je ogen". Met dit argument zijn hele volkstammen aangezet tot het eten van worteltjes. Maar dat worteltjes goed zijn voor uw ogen is geen fabel! Worteltjes zitten namelijk bomvol met bètacaroteen, een stofje dat in uw lichaam omgezet kan worden naar Vitamine A, een van de belangrijke bouwstoffen voor uw ogen.

In uw ogen zitten oogspieren en -zenuwen die, net als andere spieren in je lichaam, veel voedingsstoffen vragen. Met de juiste voeding kunt u voordeel halen voor uw ogen. Door te zorgen dat uw ogen alle benodigde voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, is het in vele gevallen mogelijk om uw zicht te verbeteren.

Vitamine A en C zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor uw ogen

Last van nachtblindheid? Vitamine A helpt om licht te absorberen, zodat u meer kunt zien in het donker. Daarnaast voorkomt het uitdroging van uw ogen. Vitamine A komt vooral voor in dierlijke producten als vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Vitamine C stimuleert de doorbloeding van uw ogen, zodat alle voedingsstoffen optimaal kunnen worden opgenomen. Bovendien verhoogt het de weerstand van uw ogen en beschermt het tegen schadelijk zonlicht. Vitamine C komt vooral voor in citrusvruchten, tropische fruitsoorten, peterselie, aardappelen, paprika, bieslook en groene thee.

Daarnaast zijn er nog meer groentesoorten die een positief effect hebben op uw ogen. Groene groentes zoals spinazie, erwten of boerenkool en ook andere groentes zoals paprika, rode bieten, broccoli en sla bevatten veel vitamines en goede voedingstoffen voor uw ogen. Kies de volgende keer bij de groenteboer toch eens vaker voor goede groentes voor uw ogen en doe hier uw voordeel mee. Probeert u bijvoorbeeld eens de wortel-sinaasappel-gember smoothie.

Wortel-Sinaasappel-Gember-Smoothie

Benodigdheden:

  • 200 gram wortelen
  • 1 sinaasappel, geperst
  • 1 cm gember, geraspt
  • 1 glas water

Schil de wortelen en doe deze in stukken in de blender. Pers de sinaasappel uit en doe het sap bij de wortelen. Schil vervolgens de gember en rasp ongeveer 1 cm. Doe de geraspte gember ook in blender. Voeg als laatste een glas water toe en zet de blender net zo lang aan totdat er een egale smoothie ontstaat. Bij warm weer is het ook altijd lekker om een paar ijsklontjes toe te voegen. Drink smakelijk!

Wortelsmoothie

 

Naar het overzicht