Scherp zicht bij een laagstaande zon

Heb jij weleens last van de laagstaande zon? Vooral in het voor- en najaar komt het vaak voor dat je tegen het licht van de laagstaande zon inrijdt. Je knijpt je ogen tot spleetjes en nóg zie je niet veel: de zonsopkomst en -ondergang kunnen prachtig zijn, maar brengen ook gevaarlijke situaties met zich mee. Vooral de laagstaande zon zorgt jaarlijks voor veel verkeersongelukken. Wat kun je doen om toch veilig te rijden?

Inspelen op veranderende lichtomstandigheden

Veilig autorijden en vertrouwen zijn onlosmakelijk verbonden met goed zicht. Of je nu beroepschauffeur of vakantieganger bent: mensen die veel met een auto op pad zijn, kennen de uitdagingen waarmee hun ogen geconfronteerd worden. Voorbeelden hiervan zijn de veranderende lichtomstandigheden, verblinding door koplampen en reflecterende wegdekken. Hierbij is het belangrijk dat je als automobilist goed voorbereid op pad gaat.

Standaard een zonnebril in de auto

Vaak rond de spitsuren, zowel ‘s ochtends als in de vooravond, zorgt de zon voor hinder en gevaarlijke situaties. Een standaard zonnebril in je auto is een absolute musthave in zulke situaties, bijvoorbeeld in een zonnebrilhouder. Een zonnebril met gepolariseerde glazen heeft de voorkeur. Dit soort glazen beschermen jouw ogen optimaal tegen reflecterend licht en schitteringen. Heb je een zonnebril met oranjebruine glazen? Dan zit je ook goed, want deze soort glazen verhogen het contrast waardoor je beter ziet.

“20 procent van de automobilisten is weleens in een gevaarlijke situatie terecht gekomen doordat ze geen zonnebril gebruikten.” – onderzoek ANWB

Schone ruiten voor helder zicht

Bij laagstaande zon zijn vieze ruiten hinderlijk. Deze viezigheid beperkt jouw zicht op de weg, juist als je tegen de zon in moet kijken. Maak jouw ruiten daarom een keer extra schoon wanneer je vaak onderweg bent tijdens de spitsuren. Ook de binnenkant van de ruiten schoonmaken is belangrijk om mee te pakken.

Verblinding door de laagstaande zon

Het dragen van een zonnebril tijdens het autorijden is erg belangrijk om te voorkomen dat je verblind wordt door de laagstaande zon. De opticiens van Boonstra Brillen & Contactlenzen, gevestigd in Apeldoorn, helpen je graag bij jouw zoektocht naar een nieuwe zonnebril. Ook leveren wij Rodenstock glazen met een speciale filter, speciaal voor het autorijden. Maak telefonisch (055 5212774) of online een afspraak. Wij zien jou graag!

Laagstaande zon scherp zicht

Naar het overzicht