Wat zijn de gevolgen van glaucoom?

Door het ouder worden neemt de kans op oogziektes zoals staar en glaucoom toe. Bij een jaarlijkse oogmeting kunnen veranderingen in een vroeg stadium worden opgemerkt. In onze nieuwste blog lichten wij de oogaandoening glaucoom uit en de gevolgen van deze vervelende oogaandoening.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een chronische oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Meestal komt dat door een verhoogde oogdruk, maar dat is niet in alle gevallen zo. De oogzenuw vervoert elektrische signalen van het netvlies naar de hersenen. In de hersenen worden deze signalen weer omgezet naar beelden. Raakt de oogzenuw beschadigd, dan ontstaan er blinde vlekken in het beeld.

Verschijnselen van glaucoom

Het verraderlijke van glaucoom is dat u op het begin weinig tot niets hiervan merkt; glaucoom geeft de eerste jaren meestal geen klachten. Bij de meeste mensen met glaucoom wordt het ontdekt als er nog geen klachten zijn, bijvoorbeeld tijdens een oogonderzoek voor een andere klacht, of omdat glaucoom in de familie voorkomt.

De gevolgen van glaucoom

De oogaandoening glaucoom heeft invloed op uw dagelijks leven, vooral als het donker is. U kunt zich minder veilig voelen als u ‘s avonds over straat loopt of autorijdt. Als de gezichtsveldschade toeneemt, kunt u minder goed gaan zien. Daarnaast kan in sommige gevallen glaucoom ook leiden tot blindheid. Het vroegtijdig opsporen van glaucoom kan verdere achteruitgang van het gezichtsveld voorkomen. Als wij sporen van glaucoom bij u vinden, zullen wij u doorverwijzen naar een huisarts of optometrist (gespecialiseerd in het onderzoeken naar de gezondheid van de ogen).

Risicofactoren van glaucoom

Het risico op glaucoom is groter wanneer u één of meerdere van de onderstaande factoren herkent:

  1. Bij een verhoogde oogdruk;
  2. Als glaucoom in uw familie voorkomt;
  3. Op oudere leeftijd (> 40 jaar);
  4. Als u van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent;
  5. Als u erg bij- of verziend bent (hoge plus- of minbril draagt).

Laat uw ogen checken op glaucoom

Elke tijdige ontdekking en behandeling van glaucoom is winst en voorkomt onnodige blind- en/of slechtziendheid. Met behulp van onze moderne oogmeetappartuur, de DNEye scanner van Rodenstock, zijn de opticiens van Boonstra Brillen & Contactlenzen in staat om een nauwkeurig beeld te schetsen of uw gezichtsvermogen is veranderd. Vervolgens kunnen wij u de juiste oogzorg aanbieden of u doorverwijzen naar een huisarts/optometrist. Maak online een afspraak voor een oogmeting.

Naar het overzicht