Contactlenzen dragen tijdens de herfst

Draag je contactlenzen? Dan biedt de herfst jouw als lensdrager vele voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen last van irritante regendruppels op je bril en ook niet van een beslagen bril als je van buiten naar binnen loopt. Naast deze voordelen zijn er ook een aantal aandachtspunten om in het najaar rekening mee te houden als je lenzen draagt.

  1. Verlaagde weerstand

In het najaar hebben veel mensen last van een verlaagde weerstand. Dit komt mede doordat er minder daglicht is, de temperaturen dalen en extra neerslag maakt ons vatbaarder om ziek te worden. Een griepje of verkoudheid hebben de meesten dan ook snel te pakken. Een verlaagde weerstand heeft ook effect op jouw ogen.

Een griep kan invloed hebben op de hoeveelheid en samenstelling van het traanvocht. Zo kan het voorkomen dat er meer eiwit in jouw traanvocht zit, wat aanslag op de contactlenzen kan veroorzaken. Aan de andere kant kan je bij een tekort aan traanvocht last krijgen van droge ogen. Dit alles heeft ook invloed op het draagcomfort van jouw lenzen.

Het dragen van daglenzen en gebruik van oogdruppel kunnen helpen om jouw ogen fris te houden in de herfstmaanden. Een gezonde leefstijl en warme kleding dragen kunnen helpen om een betere weerstand op te bouwen.

  1. Droge ogen door koude lucht

Hoe kouder en grimmiger het weer, hoe meer mensen last krijgen van droge ogen. Lagere temperaturen zorgen ervoor dat de verwarming sneller aangaat. Wanneer de verwarming aanstaat zorgt dit voor een lagere luchtvochtigheid, wat leidt tot droge ogen. Hierdoor is het dragen van contactlenzen minder comfortabel.

Het gebruiken van oogdruppels kan een oplossing bieden. Dien een half uur voordat je gaat slapen wat oogdruppels toe. Doe hetzelfde ritueel ook voordat je je lenzen in de ochtend weer indoet. Zo hou je de vochtigheid van jouw ogen op peil, waardoor het dragen van lenzen comfortabeler wordt.

Wil je weten hoe je het beste oogdruppels moet gebruiken? Kom langs in onze optiek en wij leggen het je graag uit.

Droge ogen en contactlenzen

  1. Meer kunstmatig en blauw licht

Naast het veranderen van het weer in het najaar verandert automatisch ook ons leefpatroon. Wij zitten namelijk meer binnen, waardoor onze ogen meer in aanraking komen met kunstmatig en blauw licht. Dit licht dat van onze schermen afkomt kan ervoor zorgen dat je ogen vermoeider of zwaarder voelen. Meer afwisseling is de beste oplossing, bijvoorbeeld door een boek te lezen of het maken van herfstwandeling na een hele dag achter een scherm te hebben gewerkt.

  1. Minder comfortabele lenzen

Als je de indruk krijgt dat je je contactlenzen in het najaar minder lang kan verdragen dan gewoonlijk, raden wij je aan om af en toe een bril te dragen. Door één dag per week een bril te dragen geef je je ogen wat meer rust.

Contactlenzen kopen in Apeldoorn

Ook in het najaar biedt het dragen van contactlenzen je vrijheid. Door rekening te houden met droge ogen en je schermgebruik te beperken, kan je dit realiseren. Bij Boonstra Brillen & Contactlenzen, opticien in Apeldoorn, helpen wij je graag bij jouw zoektocht naar de perfecte lens. Kom langs of maak online een afspraak met onze contactlensspecialist voor een lenscontrole.

Naar het overzicht