Zie jij slechter in het donker?

Door het verzetten van de klok is het tijdens de avondspits een stuk donkerder in vergelijking tijdens zomertijd. Sommige autobestuurder zien daardoor ineens een stuk minder goed. Niet alleen omdat het donkerder is, maar omdat ze symptomen van nachtblindheid hebben. Wat is nachtblindheid precies en wat kun je ertegen doen?

Wat is nachtblindheid?

Er is een verschil in mensen die echt nachtblind zijn en mensen die slechter zien in het donker. Bij nachtblindheid zie je bijna niets in het donker en is er vaak meer aan de hand. De meeste mensen hebben symptomen van nachtblindheid: ze zien slechter of het duurt even voor hun ogen gewend zijn aan het donker.

Verschillende oorzaken

Nachtblindheid kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat mensen een bril of contactlenzen nodig hebben of een andere sterkte. Slecht zien in het donker kan ook komen door medicatiegebruik, staar of een gebrek aan vitamine A. Ten slotte kan de oorzaak ook liggen aan het feit dat je kleine pupillen hebt, waardoor er minder licht binnen komt. Dit zie je vaak bij oudere mensen waarbij staar ook een rol van betekenis speelt.

Erfelijke aandoening

Bij enkele mensen kan nachtblindheid ontstaan door een erfelijke oogaandoening. Bij de oogziekte glaucoom en retinitis pigmentosa komt nachtblindheid vaker voor. Het is daarom verstandig om regelmatig je ogen te controleren bij een opticien in de buurt.

Last van nachtblindheid?

Wist je dat je pupillen overdag kleiner zijn dan ’s avonds en dat dit verschil in grootte vaak samengaat met verandering in je gezichtsvermogen? Met de DNEye® Scanner van Rodenstock onderzoeken wij elk oog op meer dan 7000 punten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de sterkteafwijking van je oog gedurende de dag en in het donker in kaart brengen. Je pupillen reageren namelijk anders op verschillende lichtomstandigheden.

Beter nachtzicht met DNEye scanner

Biometrische brillenglazen

Dankzij de DNEye® Scanner kunnen wij deze afwijkingen corrigeren met B.I.G. Exact: de eerste generatie biometrische brillenglazen met pupil geoptimaliseerde correctie. Het resultaat: scherp zicht in alle lichtomstandigheden, dus ook in het donker. Meer weten over deze biometrische glazen of een uitgebreide oogmeting doen? Maak online een afspraak of bel naar 055-5212774.

Naar het overzicht