De geschiedenis en ontwikkeling van de bril

Als zelfstandige opticien in Apeldoorn zijn we omgeven door geavanceerde monturen en glazen die het zicht van onze klanten verbeteren. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe dit essentiële instrument voor zichtcorrectie is ontstaan? De geschiedenis van de bril is een boeiend verhaal dat teruggaat tot vele eeuwen geleden.

De uitvinding van de bril

De uitvinding van de bril wordt vaak toegeschreven aan een Italiaanse monnik genaamd Salvino D'Armate in de late 13e eeuw. Rond 1284 zou D'Armate de eerste bril hebben gemaakt door twee glazen lenzen aan elkaar te bevestigen met een montuur. Deze eenvoudige, maar revolutionaire uitvinding bleek al snel een grote hulp te zijn voor mensen met zichtproblemen. Later begonnen ambachtslieden de bril te verfijnen en werden monturen steeds stijlvoller en comfortabeler.

De eerste multifocale bril ontwikkeld

In de daaropvolgende eeuwen evolueerde de bril gestaag. Vanaf de 17e eeuw werden de eerste multifocale brillen ontwikkeld, wat mensen met verschillende gezichtsbehoeften in staat stelde één bril te dragen in plaats van meerdere. In de 18e eeuw werden pince-nez brillen populair, die op de neus werden geklemd zonder oorsteunen. Maar pas in de 19e eeuw, met de opkomst van de industriële revolutie, begon de massaproductie van brillen en werd de toegankelijkheid ervan voor een breder publiek mogelijk.

Ontstaan van multifocale brillen

Focus op technologie en design

In de 21e eeuw hebben brillen een ware revolutie doorgemaakt op het gebied van technologie en design. Moderne materialen zoals lichtgewicht kunststoffen en titanium hebben brillen lichter en comfortabeler gemaakt. Bovendien heeft de vooruitgang in de digitale technologie geleid tot de ontwikkeling van hoogwaardige glazen met geavanceerde coatings die bescherming bieden tegen schadelijk blauw licht afkomstig van digitale schermen (beeldschermbrillen).

Precisiezicht met biometrische intelligentie

De Biometrische Intelligente Glazen van Rodenstock zijn afgestemd op de biometrie van het individueel oog om de scherpte van het zicht te optimaliseren. De brillenglazen zijn hierdoor gebaseerd op een exact biometrisch oogmodel dat met behulp van de uniek DNEye® technologie in kaart kan worden gebracht. Dit klinkt erg technisch maar hiermee wordt bedoeld dat het glas op maat gemaakt wordt, rekening houdend met o.a. de unieke bouw van uw oog en de reactie in donkere en lichte omstandigheden. Hierdoor ervaart u nog meer kijkcomfort.

Biometrische Intelligente Glazen van Rodenstock

Belangrijk modeaccessoire

Naast hun functionele aspect zijn brillen de laatste jaren ook een belangrijk modeaccessoire geworden. Ontwerpers en modehuizen werken samen met brilfabrikanten om monturen te creëren die stijlvol en trendy zijn. Klanten hebben nu de mogelijkheid om uit een breed scala aan monturen te kiezen, zodat een bril gevonden kan worden die past bij hun eigen persoonlijke smaak en levensstijl.

De evolutie van de bril

Onze opticiens vinden het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en de nieuwste technologieën. Dit om onze klanten de best mogelijke brillenervaring te bieden. De toekomst van brillen lijkt veelbelovend, met voortdurende innovaties die zowel de functionaliteit als het modegehalte van dit essentiële hulpmiddel verder verbeteren. Maak online een afspraak om een nieuwe bril uit te zoeken of bel naar 055 5212774. Wij helpen u graag bij deze zoektocht!

Naar het overzicht